Worstelen met circulair

Als er iets is waar de meeste mensen wel achter staan, dan is dat wel circulair. Maar dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan. We schrijven mooie beleidsplannen waar circulair naast andere vormen van duurzaamheid nu een vaste plek heeft. Wat komt daar nu eigenlijk van terecht?

Kijk eens eerst naar je privé situatie. Lukt het daar om enige vorm van circulariteit een plek te geven? Eerlijk gebiedt mij te zeggen, dat ik het nog heel lastig vind om uitvoering aan te geven. Ik kan dan wel eens met jaloezie kijken naar het leven dat mijn schoonouders hadden. Als er een trui nodig was, werd er wol van een schaap gekocht. Om te kunnen spinnen, werd hout gekocht om het spinnenwiel te kunnen maken. Met de producten uit de tuin werd de wol geverfd en de tuin leverde natuurlijk ook de ingrediënten voor het eten. Afval was er nauwelijks of het kon weer als mest in de tuin gebruikt worden. We zijn hier wel met elkaar wat ver van afgeraakt. Als we kijken naar de woning- en bouwmarkt, bekruipt mij het gevoel dat het daar niet heel anders is.

Wat lastig is, is dat slecht nieuws zoveel sneller in omloop komt dan goed nieuws. Dat is altijd lastig voor innovaties. We worden nog niet bedolven door de informatie over geslaagde projecten en als je dan door leest, komen de mitsen en maren ook weer tevoorschijn. Bij Renda willen we niet dan u de moed opgeeft, er is hoop maar het vraagt ook om volharding. Dus ook in dit nummer een inkijkje in de weerbarstige praktijk van circulariteit. Niet om te ontmoedigen maar om van te leren.

Corporaties staan voor een enorme opgave. Met zo’n 2,5 miljoen woningen in bezit, de ambities om CO2 neutraal te worden, de steeds strenger wordende normen en natuurlijk ook nieuwe normen zoals de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) die sinds 1 januari 2018 van kracht is geworden. De MPG is een belangrijke maatstaf voor de duurzaamheid van een gebouw. Hoe lager de MPG (norm = 1,0), hoe duurzamer het materiaalgebruik. De milieuprestatie van materialen van gebouwen zal een steeds belangrijkere factor worden in de totale milieubelasting van een gebouw. We zaten natuurlijk niet op nieuwe normen te wachten, maar als ik eerlijk ben, is dit een norm die er echt toe doet. Nu is er eindelijk een norm die circulariteit beloont. Lastig is dan wel weer dat wat goed is voor de MPG niet altijd goed is voor de EPC. Het is net het echte leven. Dergelijke ‘stokken achter de deur’ helpen echt. Bewustwording is stap één, maar beloning is een goede stap twee. Wat me deugd doet, is dat die beloning op allerlei niveaus plaats kan vinden. Misschien kunnen we hier nog wat meer creatieve ideeën gebruiken. Van de corporatie Woonbedrijf uit Eindhoven heb ik geleerd dat het project om het onttrekken van tegels uit de voortuin aan te moedigen helemaal niet liep, totdat je er een prijs mee kon winnen en de oorkonde achter het raam kon plakken. Toen wilden de buren niet achter blijven. Heb je nog creatieve ideeën om circulariteit te belonen, laat het ons dan weten. Dan publiceren wij die en gaan we die mooie ambities dan ook wat sneller waar maken.

ook gepubliceerd in Renda

Renda
Renda is een netwerk dat helpt om duurzamer, innovatiever en beter te investeren in bestaande bouw. Renda gaat over renovatie en transformatie.


deze column is gepubliceerd op

Delen: