Van bewogen verleden naar toekomst: Chocoladefabriek, Nerem (B)

Er zullen niet veel mensen hebben gehoord van de plaats Nerem in Haspengouw, de fruitboomgaard in Belgisch Limburg. En daarom is het zo bijzonder om daar een prachtig Jugendstil monument aan te treffen en dan wel van een fabriekscomplex.

Florent Rosmeulen is de stichter van de chocoladefabriek die zijn naam droeg. Hij was met zijn vrouw woonachtig in Verviers, bekend van de wolindustrie maar ook van de chocolade. Na 10 jaar productie is de fabriek in Verviers te klein. Het oog van Florent valt op een groot stuk grond een paar kilometer van zijn geboortestreek Mal. Florent heeft zelf de plannen voor de fabriek getekend en schakelt voor de technische uitwerking Clement Pirnay, in een medewerker van de bekende architect Paul Jaspar. Het gebouw is gefundeerd op 700 houten palen; niet overbodig in dit moerassig gebied. De directeur gaat wonen in Kasteel De Bijs, later bekend als Kasteel Rosmeulen, van de overzijde van de weg.

In 1911 is de fabriek in productie gegaan en er wordt chocolade en peperkoek geproduceerd. Rosmeulen groeide in korte tijd uit tot de grootste producent van chocolade in België. Er werd veel geëxporteerd naar het buitenland, onder andere naar het toenmalige Belgische Congo. De eerste Wereldoorlog gooit wel snel roet in het eten; de eigenaar kiest ervoor om de spionagediensten van de Belgische regering te ondersteunen.

Na de oorlog wordt de productie weer opgepakt tot 1934 wanneer het te koop wordt gezet. In 1938 is er een potentiële koper maar dan staat de tweede wereldoorlog voor de deur. Achtereenvolgens gebruiken het Belgische leger, de Duitse bezettingstroepen en de Amerikaanse bevrijdingstroepen het gebouw. De firma Duesburg-Bosson komt het gebouw in 1947 voor 3 miljoen Belgische franken. Zij gebruiken het complex voor de kaardmachines voor de wolindustrie. In 1973 gaat het gebouw over naar de Tingieterij Riskin, op dat moment een van de grootste tingieterijen van de wereld. Gedurende deze jaren is het mat witte glas van – wat het mooiste element is van dit historisch complex – het grote centrale raam, door het huidig aanwezige groen-paarse glas vervangen.

Wat een geluk dat er een ontwikkelaar is die het complex heeft gekocht en nu gaat herontwikkelen. Na een periode van tijdelijke openstellingen heet Jansen Real Estate co-creatie sessies getart met toekomstig bewoners. Het oude complex wordt opgeknapt en herontwikkeld tot woningen en daarnaast worden er nog nieuwe woningen gerealiseerd. De derde koper die zich voor dit project heeft ingeschreven is Simonne Rosmeulen (72), inderdaad familie van de oprichter. Zijn vader en haar vader waren neven. volgens de website www.chocoladefabriek.be zou er al in januari 2016 met de werkzaamheden worden gestart. Helaas heb ik dat nog niet gezien, maar ik hoop van harte dat door deze herontwikkeling deze parel van monumentaal erfgoed behouden kan blijven.

deze column is gepubliceerd op

Delen: