Energievriendelijk renoveren door vrouwen

Duurzaamheid is net als kwaliteit een begrip dat helaas aan waarde heeft ingeleverd, omdat het een containerbegrip is. En dat is jammer. Anke van Hal heeft voor Renda op 4 februari jl een workshop gegeven over Energievriendelijk Renoveren. Ja, je leest het goed. Vriendelijk. Nu is dat een term die wij zelden gebruiken als we het over duurzaamheid hebben. Een snelle poll onder de aanwezigen van die workshop, laat zien dat de meeste mensen duurzaamheid associëren met energie, lange levensduur en toekomstbestendigheid. Er is maar één persoon in de zaal die de term duurzaamheid met geluk associeert. Nu schuilt hier volgens Anke de reden in waarom verduurzaming zo moeilijk zijn weg vindt in onze bestaande voorraad. We gebruiken nog altijd de technische argumenten als bijvoorbeeld terugverdientijd, terwijl dat niet werkt. En wees eerlijk, hoe ga je er zelf mee om? Het advies van Anke is te rade gaan bij de gedragswetenschappen. Het blijkt te maken te hebben met verliesaversie, de moeite die het kost om geld uit te geven en die zo anders is dan geld verdienen. En daarnaast met de wet van de verminderde waarde van een uitgestelde beloning, zoals een terugverdientijd. Blijkbaar vergeten we dat als professional. Om weer het gevoel te krijgen hoe de consument denkt heeft Anke de reality game Home Mates ontwikkeld. Hier wordt in een rollenspel de verduurzaming van een wijk nagespeeld waarbij er vier rollen worden onderscheiden: gemeente, corporatie, aanbieder/aannemer en bewoner. Hoewel tijdens de workshop de zeer korte versie wordt gespeeld, wordt duidelijk hoe snel het overleg verzandt in elkaar overtuigen van de eigen standpunten. De belangrijkste les is om van elkaars belangen uit te gaan en je daar in te verplaatsen. De ruim 50 deelnemers aan de workshop hebben dat ervaren. Er is veel oefening voor nodig en veel inspiratie.

Dat laatste kunnen we ook vinden bij Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en winnaar van de klimaatzaak tegen de overheid. Zij is een van de sprekers op 19 april tijdens de gtis colleges van de Sneak Preview van de NRP Academie. Niet alleen houdt zij zich bezig met de principiële kant van duurzaamheid, ook de verduurzaming van particulier woningbezit heeft haar aandacht. En dat heeft zich in de praktijk bewezen met energieneutrale huizen en de transitie naar duurzame energie voor maximaal € 35.000,- per woning op Texel, Vlieland en in Zutphen. Dit kan door professioneel advies en praktische oplossingen en door het delen van deze kennis. Zoals Urgenda het zegt: samen sneller duurzaam.

Nu moet mij toch iets van het hart, heren. Waarom zijn het de dames die van zich laten horen over dit onderwerp? Ik daag jullie uit. Overdonder ons met goede praktijkvoorbeelden, werkende oplossingen en functionerende prikkelende theorieën. En wij beloven jullie dat wij bij Renda jullie de vloer zullen geven en ruimte bieden in alle vormen die tot onze beschikking staan. Wie pakt de handschoen op?

Renda
Renda is een netwerk dat helpt om duurzamer, innovatiever en beter te investeren in bestaande bouw. Renda gaat over renovatie en transformatie.


deze column is gepubliceerd op

Delen: