Stedebouw in een gebouw

Adelaide was van oudsher een autostad, niet op de schaal van Detroit, maar toch. Holden, de Australische variant van Opel, is er sinds mensenheugenis gevestigd en ook Mitsubishi had een grote fabriek in de suburb Marion 10 km ten zuiden van Central Business District. Dit industrieterrein, Tonsley geheten is 61 ha groot. De staat South Australia en de overheidsorganisatie Renewal South Australië hebben de handen ineengeslagen om de herontwikkeling van dit terrein op te pakken. Wat deze organisaties voor ogen staat, is een strategische herontwikkeling die de kernsectoren van Adelaide bijeen brengt: innovation district. Dat zijn mijnen, clean-tech en duurzame energie, gezondheid en medische technologie en duurzame bouw, kortom “high-value manufacturing”.

In 2011 is de nieuwbouw van de Sustainable Industries Education Centre (SIEC) gebouwd en in 2013 meldt Siemens zich ook hier te vestigen. Een deel van productie van Mitsubishi trekt zich terug in een hoek van hun oorspronkelijk gebouw. Naast SIEC en een vmbo (TAFE) heeft Flinders University de School of Computer Science, Engineering and Mathematics een nieuwbouw naast de grote hal gerealiseerd.

De eerste ontwikkelaars voor woningbouw op deze locatie beginnen zich te melden en ook de eerste retailer. Er is een masterplan voor het gebied gemaakt dat over een periode van 20 jaar 6300 werkenden en 1200 bewoners en dagelijks 2000 studenten ruimte biedt.

De door Mitsubishi grotendeels verlaten hal met de mooie naam Main Assembly Building (MAB) is het hart van de locatie. De gevels van de hal zijn gestript en er blijft een stedelijk dak over bestaande uit vakwerkliggers, dakplaten en zonnepanelen. Een dak van 8 ha groot. Dit gebouw wordt verkaveld voor de verschillende ondernemers die zich melden. Zo zijn er een coffeeshop, diverse studio’s, onderwijs, sportvoorzieningen, maar ook een park gerealiseerd. De entree van Flinders University is onder dit dak gelegen en de studenten gebruiken de functies die hier al aanwezig zijn. En verder is het … leeg. Het wacht op wat komen gaat en wat past in zijn boodschap. Bijzonder is hoe aangenaam dat nu al voelt. Hoe je je kunt voorstellen dat nieuwe ondernemers kunnen dromen om hier een passende werkomgeving te realiseren.

Ik heb niet kunnen achterhalen waar het idee om het dak van deze hal te laten staan, zijn oorsprong heeft. Maar wat een schitterend idee voor de transformatie van deze plek. De oude gebouwen in de omgeving zijn allemaal gesloopt en tonen nu een weinig inspirerende leegte. Maar met dit stedelijk dak is al een plek gecreëerd, een startpunt voor de herontwikkeling maar ook een anker voor de nieuwbouw. Over een paar jaar weer gaan kijken.

deze column is gepubliceerd op

Delen: